Over Yvonne

Mijn naam is Yvonne Telkamp. Vanaf mijn vijfde ben ik bezig met naald en draad. Op de lagere school maakte ik al de kleding voor de toneelvoorstellingen van onze klas en mijn Barbie’s beschikten over een heel uitgebreide zelfontworpen garderobe. Het lag dan ook voor de hand een studie in deze richting te volgen. Het werd de Amsterdamse Modeacademie / Vogue Studio, een vier jarige opleiding ontwerpen en styling, destijds geleid door de bekende ontwerper Jan Aarntzen. Naast alle creatieve vakken als ontwerpen, trendwatching en styling kwamen ook praktische vakken als patroontekenen en kostuumnaaien aan bod. Daarnaast heb ik het erkende DETEX textielbrevet gehaald met vakkennis over alle stoffen en bindingen.

In 1990 ben ik begonnen met Quilten. Over Quilten wordt wel eens gezegd dat het net een virus is. Ben je er eenmaal mee besmet dan stop je er nooit meer mee. Ik ben al jaren lid van het Quiltersgilde en heb daar vele workshops gevolgd en technieken bijgeleerd. Deze kennis wil ik graag aan geïnteresseerden overbrengen tijdens gezellige cursussen en workshops. In onze winkel in Eemnes is ruimte voor maximaal 8 cursisten. Er zijn veel voorbeelden van Quilts alsmede stofjes en quiltboeken aanwezig. Inspiratie genoeg.

Naast Quilts is het mogelijk nog vele andere dingen te leren maken, zoals dozen van stof, voorwerpen van vilt, boekjes met stofomslag, kransen van stof, kerstballen etc. etc. Graag tot ziens bij een van mijn cursussen of workshops!

Opleidingen

Akademie Vogue

Akademie Vogue is een opleidingsinstituut met een rijke traditie. Door steeds in te spelen op de veranderingen binnen de maatschappij is de Akademie Vogue na 80 jaren nog steeds een springlevend opleidingsinstituut, waar meer dan 400 studenten een hoogwaardige opleiding tot stylist of vormgever volgen. Akademie Vogue is hét particulier opleidingsinstituut waar styling en vormgeving op professioneel niveau worden aangeboden.

Detex

Om aan klanten uit te leggen welke stoffen bruikbaar zijn om te quilten moet je weten wat het uiterlijk en de eigenschappen van textiel bepaalt. In de module Textielwarenkennis leer je meer over:

– Grondstoffen: wat is een natuurlijke of kunstmatige grondstof, wat zijn de gebruikseigenschappen? En hoe kan het dat twee stoffen van dezelfde grondstof door de manier van verwerken totaal verschillende eigenschappen hebben?

– Garens: wat zijn kettinggaren, inslaggaren, breigaren en welke vezels heb je nodig om garens te maken?

– Constructie van stoffen: hoe maak je van een garen een stof? Denk aan manieren als weven, breien en nonwoven.

-Veredeling: de vakterm voor bewerking van grondstoffen en stoffen om de eigenschappen te verbeteren.

Modeltekenen & Ontwerpen

Vanaf 1975 bezocht ik wekelijks het atelier van Frater Beatus Nijs in Hilversum, die les gaf volgens de klassieke methode in modeltekenen. Hij heeft mij leren kijken!! Analyseren waarom iets mooi is. De essentie ontdekken van de schoonheid. Zijn methode gebruik ik bij de stofkeuze voor een quilt.